Щорічний радіаційний контроль за породами в кар’єрі

Лабораторія ТОВ Пласт виконує щорічний радіаційний контроль за породами в кар’єрі та готовою продукцією на відповідність вимогам НРБУ-97 в межах Вінницької та інших областей (Чернівецька, Рівненська, Хмельницька, Житомирська, Тернопільська, Волинська та інші).

У більшості спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування корисних копалин однією з особливих умов є проведення щорічного радіаційного контролю за породами в кар’єрі та готовою продукцією на відповідність вимогам НРБУ-97.

При цьому одержання сертифікатів (паспортів) радіаційної якості на продукцію і сировину не достатньо для виконання зазначеної умови.

Натисніть для збільшення

Органи геологічного контролю під щорічним радіаційним контролем за породами в кар’єрі розуміють звіт про радіаційно-гігієнічну оцінку порід ділянки планового видобутку, що включає в себе пішохідну гама-зйомку, лабораторне опробування та розподіл на класи радіоактивності.

Кар’єри з видобутку сировини для будівельних матеріалів, згідно із вимогами пунктів 4.6 та 4.7 ДБН В.1.4-2.01-97 “Радиаційний контроль будівельних матеріалів і об’єктів будівництва”, відносяться до об’єктів обов’язкового радіаційного контролю.

Проведення радіаційно-гігієнічної оцінки сировини в межах родовища здійснюється на підставі чинних нормативних положень НРБУ-97 “Норми радіаційної безпеки України” (Міністерство охорони здоров’я, Київ, 1998 р.), “Вимоги до оцінки природної радіоактивності корисних копалин при проведенні геологорозвідувальних робіт на родовищах будівельної сировини” (ДКЗ України, Київ, 1997 р.) з урахуванням особливостей геологічної будови, розмірів родовища та виду корисної копалини.

Для виконання таких робіт на запланованій до відпрацювання у відповідному році ділянці проводиться:

– пішохідна гамма-зйомка з визначенням потужності експозиційної дози гамма-випромінювання (ПЕД) порід родовища в 2π-геометрії;

– відбір проб для визначення вмісту радіоактивних елементів в породах родовища;

– лабораторні випробування відібраних проб і визначення сумарної питомої активності радіонуклідів (СПАР);

За результатами проведених робіт складається звіт про радіаційно-гігієнічну оцінку, який затверджується спільним протоколом виконавця та замовника робіт.

російською мовою…>

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *