Зміна керівницва Держгеонадр – не звільнила від “переоцінки запасів”

Після зміни керівництва Державної служби геології та надр України, що відбулось на початку літа 2017року,  надрокористувачі покладали великі надії на відміну  так званої «переоцінки запасів» родовищ корисних копалин кожні п`ять років.

Однак, після довгого налагодження роботи новим керівництвом, на офіційному сайті Держгеонадр знову почали з`являтись накази, якими переоцінку не відмінено, а лише встановлено нові строки для її виконання шляхом внесення змін до наказів старого керівництва.

Ось декілька з них:

  1. Наказ Держгеонадр від 28.08.2017 № 383 “Про продовження термінів для усунення порушень”
  1. Наказ Держгеонадр від 28.08.2017 № 382 “Про внесення змін до наказів Держгеонадр від 18.11.2015 № 373, від 11.01.2017 № 5, від 01.02.2017 № 50 та від 19.04.2017 № 172”

Отже, політика Державної служби геології та надр України, стосовно проведення повторної  державної  експертизи та оцінки запасів родовищ корисних копалин кожні п`ять років залишилась незмінною.

Нагадаємо, що епопея з переоцінками запасів родовищ корисних копалин розпочалась ще у 2016 році. Тоді Держгеонадра почали надсилати листи підприємствам, в яких йшлось про необхідність виконати переоцінку запасів в зазначений строк.

Потім на офіційному сайті Держгеонадр почали з`являтись численні накази з переліками підприємств, яким зупинено дію спецдозволів та надано строки для усунення порушень.  До цих наказів увійшли практично всі діючі гірничовидобувні підприємства України, які не виконали повторну геолого-економічну оцінку запасів родовищ корисних копалин, що передбачена пунктом 25 Положенням «Про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин» затвердженого постановою КМУ №865  від 22.1994.   

4 коментарі

  • Я так понял что это касаеться горнодобывающих организаций , как быть кто занимается добычей мин вод . Им тоже на да делать ДКЗ .

    • Гідрогеолог

      Було кілька наказів, щодо переоцінок, в яких були і власники спецдозволів на видобування вод.
      А тим хто нещодавно отримував спеціальні дозволи – переоцінку кожні 5-ть років вписували в особливі умови спецдозволу.
      Тому, перш за все, передивіться чи є такий пункт у Вашому спецдозволі. Якщо ні, потрібно шукати чи є Ви в наказах Держгеонадр http://www.geo.gov.ua/storinka/nakazy-derzhgeonadr. Але якщо був наказ щодо Вас, Ви б мали отримати листа щодо необхідності провести переоцінку.

    • Євген

      Перегляньте Угоду про умови користування надрами ( Пункт 5,3). Якщо там вказано, що надрокористувач зобовязаний проводити повторну держ.експертизу та оцінку – тоді потрібно робити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *