Дефіцит флюсового вапняку для металургії

Як покрити дефіцит флюсового вапняку для металургійної промисловості?

Майже усі родовища вапняків та доломітів для металургійної промисловості – флюсової сировини – знаходяться на окупованій території: в Донецькій області та Криму. Дефіцит флюсової сировини може бути покрито за рахунок родовищ аналогічних вапняків, розвіданих для потреб цукрової промисловості та для інших цілей, які не використовуються.

Потреба металургійної промисловості України в флюсових вапняках – 20 – 25 млн.тон на рік – практично повністю задовольнялася за рахунок видобутку на кар’єрах, розташованих в Донецькій області та в Криму, де зосереджено 97% розвіданих запасів вапняків для металургійної промисловості.

У зв’язку з анексією Криму та окупацією частини Донецької області, де розташовані родовища флюсових вапняків і доломітів (район Новотроїцьке – Докучаївськ – Комсомольське) в Україні виник катастрофічний дефіцит флюсової сировини.

Разом з цим, такий специфічний розподіл родовищ флюсової сировини обумовлений не тільки об’єктивними причинами. Аналогічної якості вапняки і доломіти є в ряді інших регіонів України, у тому числі в Центральних і Західних областях, але, через відсутність тут металургійної промисловості вони розвідувалися і враховані державним балансом як сировина для інших потреб.

Зокрема, вапняки більшості родовищ, розвіданих в якості сировини для технологічних потреб цукрової промисловості на території Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Львівської областей, Івано-Франківської, Чернівецької областей, повністю відповідають вимогам до карбонатної сировини для металургійної промисловості, у тому числі СОУ МПП 73.080-177:2007 «Вапняки флюсові для сталеплавильного і феросплавного виробництва», та СОУ МПП 73.080-028:2004 «Вапняки флюсові для доменного виробництва». Вміст в цих вапняках СаО переважно 53-54%, (або 95-97% СаСО3) МgО до 1 -2%, SiO2 не більше 1-2%, нерозчинного залишку до 2-3%. Міцність на стискання, переважно, 300 – 600 кг/см2.

Вимогам до вапняків для металургійної промисловості відповідає також значна частина вапняків, розвіданих для випалювання вапна та окремі родовища, розвідані для виробництва будівельного щебеню і враховані державним балансом як будівельний камінь.

В якості флюсової сировини для металургії можуть успішно використовуватися родовища вапняків для цукрової промисловості, що не розробляються. Окремі з них розкриті покинутими кар’єрами збанкрутілої державної структури «Укрцукрокамінь» – Студенівське (зал.ст.Рудниця) з запасами понад 30 млн.тон у Вінницькій області. На інших розробка не велася або не ведеться – Карачківецьке – понад 50 млн.т. в Хмельницькій області, Полупанівське (ділянка з запасами понад 40 млн т., що не розробляється) Підвисоцьке (Лопушнянське) – ділянка з запасами понад 30 млн.т., Потуторське – близько 25 млн.т – в Тернопільській області поблизу залізничних станцій, Малолюбінське (зал.ст.Любінь Великий) у Львівській області та інші.

Крім детально розвіданих родовищ вапняків, врахованих державним балансом, загальна інформація про які є відносно доступною, практично невідомими залишається не менша кількість виявлених та попередньо розвіданих родовищ аналогічних вапняків з запасами в десятки – сотні мільйонів тон, детальні геологорозвідувальні роботи на яких не проведено (наприклад родовище «Вила», з запасами близько 100 млн.т у Вінницькій області, ряд родовищь ділянок в Тернопільській і Хмельницькій областях). Інформація про ці об’єкти є тільки у вигляді архівних матеріалів. Ці родовища можуть розроблятися в порядку дослідно-промислового видобування на підставі спеціальних дозволів на користування надрами на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою (ДПР), вартість яких на порядок менша дозволів на видобування, інші дозвільні процедури у даному випадку також спрощені.

Майже не поступаються за якістю окремі родовища вапняків, розвіданих для випалювання на вапно, та для виробництва щебеню, наприклад Івахнівецьке ( понад 10 млн.т) та Ковалівське (понад 15 млн.т) поблизу зал.ст.Закупне в Хмельницькій області.

Вапняки аналогічних родовищ, що розробляються на території згаданих областей, на даний, час успішно використовуються металургійними заводами України.

ТОВ «Пласт» виконує роботи з пошуків, розвідки, геолого-економічної оцінки та переоцінки запасів, у тому числі родовищ вапняків в якості флюсової сировини, з затвердженням в ДКЗ України, підготовку матеріалів для отримання спеціальних дозволів на користування надрами на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку (ДПР) та промислове видобування, геолого-маркшейдерський супровід гірничих робіт, геологічне обслуговування видобувних підприємств. Зв’язатися з нами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *