Спецдозвіл на видобування: корисна копалина загальнодержавного значення, геологорозвідка не проводилась

І так, у вас є перспективна ділянка для видобування корисної копалини загальнодержавного значення, однак геологічна розвідка з подальшим затвердженням запасів для цієї ділянки не проводилась.

В такому випадку вам доведеться спочатку отримати спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологорозвідки з можливістю дослідно-промислової розробки(ДПР) терміном дії на 5 років.

Далі покроково:

КРОК 1  Отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення з ДПР.

Для цього ви:

  • готуєте та подаєте до Державної служби геології та надр України заяву з відповідними додатками. Зразок заяви да перелік додатків дивись тут https://www.geo.gov.ua/rules-and-examples/

Далі  Державна служба геології та надр України:

  • направляє подані  документи для отримання пропозицій Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України;
  • після отримання пропозицій, вказаних  вище,  приймає  рішення про проведення аукціону та публікує повідомлення про проведення аукціону на своєму офіційному сайті.

Знову  ви:

  • реєструєтесь на онлайн-майданчику для участі аукціоні в системі Prozorro;
  • сплачуєте гарантійний внесок у розмірі 20 % початкової вартості спеціального дозволу та оплачуєте вартість  пакету  аукціонної документації (ціни будуть зазначені  в оголошенні про  проведення  аукціону)
  • приймаєте участь та перемагаєте в електронних торгах стосовно вашого спецдозволу;
  • оплачуєте вартість спеціального дозволу (-20% сплачених раніше)  та  геологічної документації;
  • готуєте та подаєте проект угоди  про  умови  користування надрами;
  • забираєте свій спецдозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення з ДПР.

ВАЖЛИВО: Після першого кроку, ви отримуєте дозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою (ДПР)  терміном  дії 5 років. Тобто, ви зможете видобувати корисну копалину (але не  більше 5% від заявлених запасів ділянки). І хоч сама суть отримання такого дозволу полягає саме в дослідно-промисловій розробці, тобто видобування з метою вивчення якості корисної копалини для подальшого затвердження промислових запасів та отримання спецдозволу на видобування  терміном вже до 20 років, багато надрокористувачів вважає цей дозвіл  дозволом на промислове видобування і зупиняється на цьому  кроці.

КРОК 2  Геологічне вивчення та затвердження запасів корисної копалини в ДКЗ України. Це включає в себе:

  • проведення комплексу геологорозвідувальних робіт та складання звіту про геолого-економічну оцінку родовища корисних копалин;
  • затвердження запасів розвіданого родовища в Державній комісії по запасах України.

Тепер ваша ділянка має статус розвіданого родовища, запаси якого рахуються на державному балансі. І тільки після цього ви можете подавати документи на отримання дозволу на користування надрами з метою видобування корисної копалини.

КРОК 3 Отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин (терміном  дії  до  20ти років).

Для цього ви:

Далі  Держгеонадра:

  • направляє подані  документи для отримання пропозицій Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України;
  • проводить розрахунок вартості дозволу на користування надрами з метою видобування корисної копалини;
  • видає наказ про надання спеціального спецдозволу з метою видобування.

Знову  ви:

  • оплачуєте вартість спеціального дозволу на  видобування  корисних  копалин;
  • готуєте та подаєте проект угоди  про  умови  користування надрами;
  • нарешті забираєте свій спецдозвіл на видобування.

Як бачимо, процедура отримання спецдозволу на раніше не розвідані надра складається з багатьох етапів. Особливу увагу хочеться звернути на отримання  пропозицій Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, отримання яких хоч і покладено на Держгеонадра, однак даний етап є найпроблемнішим, це пов’язано із частими,  подекуди,  неправомірними відмовами.

Заяви та комплекти документів для отримання спецдозволів можна спробувати підготувати самому. Однак, враховуючи величезну кількість підводних каменів, на  які ви неодмінно наскочите – радимо звернутись за допомогою до спеціалістів, які підготують всі ці документи для вас та будуть контролювати всі етапи отримання спецдозволу на користування надрами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *